Jdi na obsah Jdi na menu
 


STANOVY 5.ČÁST

6. 2. 2014

Část V

Hospodaření družstva

 

Čl. 35

Základní kapitál

1)         Základní kapitál tvoří souhrn základních a dalších členských vkladů.

2)         Členská schůze může rozhodnout o zvýšení nebo snížení základního členského vkladu podle zákona.

3)         Základní kapitál se eviduje podle jednotlivých členů.

 

Čl. 36

Nedělitelný fond (fond ze zisku)

1)            Nedělitelný fond se tvoří ze zisku hospodaření nebo převodem zdrojů z jiných fondů ze zisku. Fond se doplňuje na základě rozhodnutí členské schůze.

2)            Nedělitelný fond nelze za trvání družstva rozdělit mezi členy.

3)            Fond se používá k úhradě ztráty družstva a k převodu do fondu financování technického zhodnocení domu nebo pořízení pozemku příslušejícího k domu. 

 

 

Čl. 37

Fond pořizovacích dalších členských vkladů 

1)         Fond, který je součástí základního kapitálu, se tvoří pořizovacími dalšími členskými vklady podle článku 10 odst. 3), převodem zdrojů z dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice, jsou-li tyto zdroje použity na financování technického zhodnocení domu nebo k pořízení pozemku příslušejícího k domu anebo převodem zdrojů z fondu dodatečných členských vkladů podle čl. 39 odst. 2.

2)         Fond se používá na financování výdajů spojených s pořízením družstevního domu a pozemku příslušejícího k domu nebo na financování technického zhodnocení domu.  Fond se použije k úhradě ztráty družstva vzniklé převodem družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) a souvisejícího pozemku do vlastnictví člena podle jiného právního předpisu. Fond se dále snižuje při úplatném převodu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) a souvisejícího pozemku do vlastnictví člena podle zvláštního předpisu, je-li pořizovací další členský vklad započítán nabyvateli na úhradu kupní ceny, a při bezúplatném převodu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) podle jiného právního předpisu.

3)         Fond se eviduje podle jednotlivých členů a podle bytů (nebytových prostorů) vč. příslušejícího pozemku, ke kterým se vztahuje.  

 

Čl. 38

    Kapitálový fond

1)      Fond družstevní výstavby se tvoří z  příspěvků právnických nebo fyzických osob poskytnutých na pořízení družstevního domu, které nejsou členskými vklady, a převodem zdrojů z nedělitelného fondu podle článku 36 odst. 2) nebo z dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice podle článku 40 odst. 2).

2)      Fond se používá na financování investičních výdajů spojených s pořízením družstevního domu a pozemku příslušejícího k domu nebo na financování technického zhodnocení domu. Fond se snižuje při převodu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) do vlastnictví člena podle jiného právního předpisu.

 

Čl. 39

Fond dodatečných dalších členských vkladů

1)         Fond, který je součástí základního kapitálu, se tvoří dodatečnými dalšími členskými vklady podle čl. 10 odst. 4).

2)         Fond se používá na financování výdajů spojených s pořízením pozemku příslušejícího k domu nebo technického zhodnocení domu při současném převodu zdrojů do fondu pořizovacích dalších členských vkladů a dále k úhradě ztráty družstva. Fond se snižuje při použití jeho zdrojů na úhradu ztráty a při převodu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) do vlastnictví člena podle jiného právního předpisu, je-li dodatečný další členský vklad nabyvateli započítán na úhradu kupní ceny.

3)         Fond se eviduje podle jednotlivých členů.

 

Čl. 40

Dlouhodobá záloha na opravy a dodatečné investice

1)         Záloha se tvoří pravidelnými i mimořádnými příspěvky z nájemného a převodem podílů členů na zisku podle čl. 41 odst. 1.

2)         Záloha se používá na financování oprav, údržby, příp. dalších provozních nákladů a dále na financování výdajů spojených s pořízením pozemku příslušejícího k domu nebo financování technického zhodnocení domu při současném převodu zdrojů do fondu pořizovacích dalších členských vkladů nebo do fondu družstevní výstavby, není-li se členem uzavřena smlouva o dalším členském vkladu.

3)         Způsob tvorby a použití zálohy podrobně upravují směrnice družstva.

4)         Zálohu nebo její část lze v odůvodněných případech nájemci vrátit, rozhodne-li tak členská schůze.

 

Čl. 41

Vypořádání výsledku hospodaření

1)         Zisk se převede do nedělitelného fondu. Zisk nelze rozdělit mezi členy, ledaže je jejich podíl na zisku převeden do dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice a použit podle čl. 40. V takovém případě se podíl členů na zisku určí podle stejného kritéria, podle kterého se podílejí na tvorbě této zálohy z nájemného.

2)         Ztráta se uhradí z nerozděleného zisku z minulých let, z fondu dodatečných dalších členských vkladů nebo z nedělitelného fondu.

3)         Ztrátu lze uhradit rozvržením na členy, a to ve stejné výši na každého člena; uhrazovací povinnost podle čl. 9 odst. 2) písm. j) lze členům uložit teprve po vyčerpání zdrojů uvedených v odst. 2).

4)         Družstvo hradí náklady a výdaje své činnosti z členských vkladů, příjmů získaných z bytového hospodářství a z ostatní hospodářské činnosti, příp. z jiných zdrojů.

5)         Družstvo může zaměstnat své členy v souladu s pracovně právními předpisy. Výše mzdy musí být schválena představenstvem družstva. Stejně se postupuje při zaměstnávání nečlenů.

 

 

 

 

Část VI

Zrušení a likvidace

 

Čl. 42

Družstvo se zrušuje právním jednáním, rozhodnutím orgánu veřejné moci nebo z dalších důvodů stanovených zákonem. 

 

Čl. 43

1)         O dobrovolném zrušení družstva rozhoduje členská schůze.

2)         Toto rozhodnutí členské schůze musí být osvědčeno veřejnou listinou.

3)         Po zrušení družstva se vyžaduje likvidace, ledaže celé jeho jmění nabývá právní nástupce. 

4)         Rozhodne-li členská schůze o zrušení družstva s likvidací, ustanoví likvidátora. 

5)         Zrušuje-li se družstvo při přeměně, zrušuje se bez likvidace dnem účinnosti přeměny.  Přeměnou se rozumí fúze, rozdělení a změna právní formy. Podrobnosti upravuje jiný právní předpis. 

 

Čl. 44

1)         Soud na návrh toho, kdo osvědčí právní zájem, nebo i bez návrhu zruší družstvo a nařídí jeho likvidaci, pokud

a)    vyvíjí nezákonnou činnost v takové míře, že závažným způsobem narušuje veřejný pořádek;

b)    nesplňuje nadále předpoklady vyžadované pro vznik družstva zákonem;

c)     nemá déle než dva roky statutární orgán schopný usnášet se;

d)    není schopno po dobu delší než jeden rok vykonávat svou činnost a plnit tak svůj účel;

e)     nemůže vykonávat svou činnost pro nepřekonatelné rozpory mezi členy;

f)     porušuje závažným způsobem ustanovení obecně závazného právního předpisu o hospodaření se svým majetkem;

g)     provozuje činnost, která je v rozporu s  jiným právním předpisem, zejména jde-li o takovou činnost, která může ohrozit uspokojování bytových potřeb členů družstva.

2)         V případě, že soud rozhodl o zrušení právnické osoby, jmenuje likvidátora.

 

Čl. 45

1)         Dnem, kdy je zrušeno, vstupuje družstvo do likvidace.

2)         Při likvidaci družstva se postupuje podle zákona a jiných právních předpisů. 

 

Čl. 46

1)         Dokud nejsou uspokojena práva věřitelů, kteří včas přihlásili své pohledávky, nelze podíl na likvidačním zůstatku ani ve formě zálohy vyplácet, ani ho jinak použít.

2)         Konečnou zprávu o průběhu likvidace, návrh na použití likvidačního zůstatku a účetní závěrku, které je povinen zpracovat, předloží likvidátor ke schválení členské schůzi.

3)         Podíl člena na likvidačním zůstatku je roven splněné vkladové povinnosti k členskému vkladu.  Podíl na likvidačním zůstatku se vyplácí v penězích.

4)         Nelze-li práva všech členů uspokojit zcela, uspokojí se poměrně. Pokud po uspokojení práv všech členů ohledně podílu na likvidačním zůstatku zůstanou nerozděleny ještě nějaké prostředky z likvidačního zůstatku, rozdělí se mezi členy rovným dílem.

                                                                   

 

Část VII

Společná ustanovení

 

Čl. 47

1)         Rozhodnutí týkající se jednotlivých členů družstvanebo orgánům družstva jim musí být doručeno nebo oznámeno.

2)         Lhůta k podání odůvodněných námitek či odvolání činí třicet dnů od doručení oznámení o vyloučení, počíná běžet dnem následujícím po dni doručení, pokud zákon nebo stanovy neurčují jinak. Odvolání se považuje za včas podané v případě, že se člen řídil nesprávným poučením o odvolání nebo jestliže poučení o odvolání nebylo dáno. V tomto případě činí lhůta pro odvolání tři měsíce od doručení rozhodnutí. 

3)           Má se za to, že došlá zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla k adresátovi třetí pracovní den po odeslání, byla-li však odeslána na adresu v jiném státu, pak patnáctý den po odeslání.

4)           Doručení do vlastních rukou se vyžaduje v případech stanovených zákonem, těmito stanovami nebo rozhodnutím členské schůze.

5)           O odvolání proti rozhodnutí předsedy rozhoduje představenstvo, jehož rozhodnutí je konečné.

6)           O odvolání proti rozhodnutí představenstva rozhoduje členská schůze.

7)           Předseda nebo představenstvo mohou rozhodnout o odvolání sami, jestliže tomuto odvolání v plném rozsahu vyhoví a nebudou tím dotčeny zájmy třetích osob.

8)           O podnětech členů k rozhodnutím a činnosti orgánů družstva rozhodují orgány družstva nejdéle do šedesáti dnů od jejich podání. O jejich vyřízení informuje příslušný orgán družstva člena doporučeným dopisem.

9)           Družstvo doručuje svým členům písemnosti zpravidla poštou nebo jiným vhodným způsobem, např. prostřednictvím veřejné datové sítě, a to na adresu, kterou člen sdělil, nebo do místa, které je družstvu známé.

10)       Doručení písemností doporučeným dopisem nebo do vlastních rukou je nutné pouze v případech určených těmito stanovami nebo jednacím řádem družstva či jiným vnitrodružstevním předpisem.

11)       Povinnost družstva doručit písemnost doporučeným dopisem je splněna, jakmile pošta písemnost doručí, nebo jakmile ji vrátí družstvu z poslední známé adresy člena jako nedoručitelnou. Tato povinnost je splněna i tehdy, jakmile je písemnost doručena funkcionářem nebo zaměstnancem družstva a člen její převzetí písemně potvrdí nebo převzetí odmítne.

12)       Povinnost družstva doručit písemnost do vlastních rukou je splněna:

a)       při doručování písemností funkcionářem nebo zaměstnancem družstva, jakmile člen   její převzetí písemně potvrdí;

b)       při doručování poštou, jakmile pošta písemnost do vlastních rukou doručí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou, nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl;

c)       nebyl-li člen družstva při doručování písemnosti zastižen v místě doručení a jiné místo pro doručení písemností družstvu neoznámil, písemnost se uloží a člen se vhodným způsobem vyzve, aby si písemnost vyzvedl. Nevyzvedne-li si člen družstva písemnost do pěti dnů od jejího uložení, považuje se poslední den této lhůty za den doručení, i když se člen o uložení písemnosti nedozvěděl. Písemnost se ukládá u pošty, jestliže se doručuje jejím prostřednictvím, nebo v sídle družstva, jestliže se               doručuje funkcionářem nebo zaměstnancem družstva.

13)     Lhůta určená podle dní počíná dnem, který následuje po události, jež je rozhodující pro její počátek.

14)     Konec lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá událost, od níž lhůta počíná. Není-li takový den v měsíci, padne poslední den lhůty na jeho poslední den.

15)     Byla-li lhůta prodloužena, má se v pochybnostech zato, že nová lhůta počíná dnem, který následuje po uplynutí lhůty původní.

16)     Připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty následující pracovní den.

17)     Lhůta pro podání je zachována, jestliže písemnost byla v poslední den lhůty doručena určenému adresátu, nebo jestliže byla podána na poštu.

18)     Představenstvo může ze závažných důvodů prominout zmeškání lhůty, požádá-li o to člen do patnácti dnů ode dne, kdy pominula příčina zmeškání a učinil-li v téže lhůtě zmeškaný úkon. Zmeškání lhůty nelze prominout, jestliže ode dne, kdy měl být úkon učiněn, uplynul jeden rok a v případě zmeškání lhůty k úhradě základního členského vkladu.

 

Čl. 48

Závěrečné ustanovení

 

Tyto stanovy byly schváleny usnesením členské schůze družstva dne                     jako změny dosavadních stanov a nabývají účinnosti dne  1. 1. 2014.

Účinnost těchto stanov je vázána na účinnost zákona č. 89/20102 Sb., občanský zákoník, a zákona č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích.                

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář