Jdi na obsah Jdi na menu
 


STANOVY 4.ČÁST

6. 2. 2014

Část IV

Orgány družstva

 

Čl. 23

Orgány družstva jsou:

a)         členská schůze; a

b)         představenstvo

 

1)       Do orgánů družstva mohou být voleni jen členové družstva - fyzické osoby starší 18 let, kteří splňují

podmínky jiných právních předpisů.

Nebude-li určeno jinak ve smlouvě o výkonu funkce, vnitřním předpise družstva nebo nerozhodne-li jinak   členská schůze, mají členové orgánů družstva nárok na odměnu ve výši, v jaké byla tato odměna poskytnuta členům orgánů v minulém účetním období, s navýšením o případnou inflaci vyhlášenou Českým statitickým úřadem.

2)    Členové orgánů družstva jsou povinni vykonávat svou působnost s péčí řádného hospodáře, s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí  a zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a skutečnostech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo družstvu způsobit škodu, dodržovat zákon a jiné právní předpisy, stanovy a usnesení vyšších orgánů družstva, pokud nejsou v rozporu s platnou právní úpravou.

3)    V orgánech družstva se hlasuje veřejně. V jednotlivých případech se může jednající orgán usnést na

   hlasování tajném.

4)    Každému členu družstva (společným členům) i každému členu orgánu družstva náleží jeden hlas.

5)       Orgány družstva jednají o záležitostech, které byly uvedeny na schváleném pořadu jednání, popř.  

   o záležitostech, o jejichž projednávání se orgán dodatečně usnesl.

6)       Jednání orgánů jsou neveřejná. Předsedové jednotlivých orgánů mohou rozhodnout o přizvání dalších osob

   k jednotlivým projednávaným záležitostem.

7)       Jednání orgánů spočívá v přednesení podnětu k jednání, v rozpravě a zpravidla je zakončeno usnesením.

   Jednání je třeba vést tak, aby byl zjištěn skutečný stav věci.

8)       O průběhu jednání všech orgánů družstva se pořizuje zápis podepsaný předsedajícím a zapisovatelem, který

      musí obsahovat:

a)       datum a místo konání schůze;

b)       přijatá usnesení;

c)       výsledky hlasování;

d)       nepřijaté námitky členů, kteří požádali o jejich zaprotokolování.

Přílohu zápisu tvoří seznam přítomných osob, pozvánka a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.

9)   V zápisech o jednání představenstva se jmenovitě uvedou členové představenstva, kteří hlasovali proti jednotlivým usnesením nebo se zdrželi  hlasování, u neuvedených  členů příslušného orgánu se má za to, že hlasovali pro přijetí usnesení.

10)  Každý člen družstva má právo vyžádat si zápis a jeho přílohy k nahlédnutí, každý člen daného orgánu má právo na vydání kopie zápisu.

11)  Výsledky jednání a přijatá usnesení členské schůze v úplném znění bez zbytečného odkladu představenstvo uveřejní oznámením vyvěšeným na informační desce družstva.

12)  Podrobnosti o postupu orgánů družstva při volbách a odvolání, o jednání a rozhodování a ověřování zápisu

      upravuje volební a jednací řád, které schvaluje členská schůze.

 

Členská schůze

Čl. 24

1)         Členská schůze je nejvyšším orgánem družstva.

2)         Do výlučné působnosti členské schůze patří:

a)    rozhodovat o změně stanov, pokud nedochází k jejich změně na základě jiné právní skutečnosti;

b)    volit a odvolávat představenstvo družstva a určovat jejich odměnu;

c)     schvalovat smlouvu o výkonu funkce;

d)    projednávat a schvalovat zprávy představenstva o činnosti družstva;

e)     rozhodovat o základních koncepčních otázkách, schvalovat zásady hospodaření, zásady pro stanovení výše dalších členských vkladů podle článku 10 odst. 3), 4),  schvalovat řádnou, mimořádnou nebo konsolidovanou účetní závěrku a mezitímní účetní závěrku a rozhodovat o rozdělení a užití zisku, popř. způsobu úhrady ztráty, rozhodovat o způsobu vypořádání rozdílu z vyúčtování záloh na nájemné;

f)     schvalovat statuty fondů, rozhodovat o použití nedělitelného fondu;

g)     rozhodovat o změnách výše základního členského vkladu;

h)    pověřit jednoho člena nebo více členů družstva výkonem působnosti kontrolní komise;

i)      rozhodovat o přeměně družstva;

j)      rozhodovat o námitkách proti rozhodnutí představenstva;

k)    schvalovat zásady pro stanovení nájemného za užívání družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) a úhrad za plnění spojená s jejich užíváním a pro tvorbu a užití dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice podle článku 40;

l)      stanovit výši úhrad za úkony družstva prováděné z podnětu nebo ve prospěch jednotlivého člena družstva;

m)  rozhodovat ve věcech oprav prováděných nad rámec běžného rozsahu, ve věcech modernizace, rekonstrukce a podobných investičních akcí, včetně výběru dodavatele a ve věcech půjček či úvěrů, které mají být poskytnuty družstvu;

n)    stanovovat výši uhrazovací povinnosti v případě ztráty družstva;

o)    rozhodovat o významných majetkových dispozicích;

p)    rozhodovat o zrušení družstva s likvidací, volit a odvolávat likvidátora a schvalovat jeho odměnu, schvalovat zprávu likvidátora o naložení s likvidačním zůstatkem.

3)         Členská schůze si může vyhradit do své působnosti rozhodování i o dalších otázkách, které stanovy ani zákon do její působnosti nesvěřují, to neplatí, jestliže se jedná o záležitosti svěřené tímto zákonem do působnosti představenstva družstva.

 

Čl. 25

1)         Jednání členské schůze svolává představenstvo podle potřeby nejméně však dvakrát ročně. Předseda svolá členskou schůzi vždy, je-li to v důležitém zájmu družstva. Předseda svolá členskou schůzi bez zbytečného odkladu také poté, co zjistí, že

a)    ztráta družstva dosáhla výše základního kapitálu nebo to lze s ohledem na všechny okolnosti předpokládat;

b)    družstvo se dostalo do úpadku nebo do hrozícího úpadku podle jiného právního předpisu

a navrhne členské schůzi přijetí potřebných opatření k nápravě.

2)         Členská schůze musí být svolána, pokud o to požádá alespoň třetina členů družstva.

3)        Svolavatel členské schůze nejméně patnáct dnů přede dnem konání členské schůze uveřejní pozvánku na členskou schůzi na informační desce družstva a na internetových stránkách družstva a současně ji zašle členům na adresu uvedenou v seznamu členů. Uveřejněním pozvánky se pozvánka považuje za doručenou. Pokud je pozvánka uveřejněna na internetových stránkách družstva, musí tam být uveřejněna až do okamžiku konání členské schůze.

4)         Členská schůze je schopna se usnášet, pokud je přítomna většina všech členů majících většinu všech hlasů, nevyžaduje-li zákon nebo stanovy účast vyššího počtu členů majících vyšší počet hlasů. Členská schůze se usnáší většinou hlasů přítomných členů, nevyžaduje-li zákon nebo stanovy vyšší počet hlasů. Souhlasu nadpoloviční většiny všech členů družstva je třeba v případě rozhodování podle článku 24 odst. 2) písm. a), b), h), i), j), l), n), o) p). Pokud členská schůze rozhoduje o schválení poskytnutí finanční asistence, o uhrazovací povinnosti člena, o zrušení družstva s likvidací, o přeměně družstva nebo o vydání dluhopisů, je členská schůze schopna se usnášet, pokud jsou přítomny alespoň dvě třetiny všech členů a usnesení musí být přijato alespoň dvěma třetinami přítomných členů.

 

Čl. 26

1)         Členové, kteří jsou nájemci družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů), mají každý při hlasování na členské schůzi jeden hlas.   

2)         Člen družstva může písemně zmocnit jiného člena družstva nebo jinou osobu, aby jej na schůzi zastupovala. Plná moc pro zastupování na členské schůzi musí být písemná a musí z ní vyplývat, zda byla udělena pro zastoupení na jedné nebo více členských schůzí. Nikdo nesmí být na jednání členské schůze zmocněncem více než jedné třetiny všech členů družstva, jinak platí, že nemá pro jednání na členské schůzi udělenu žádnou plnou moc.

3)         O způsobu hlasování rozhoduje členská schůze.

 

Čl. 27

1)         Každý člen družstva nebo likvidátor se mohou dovolávat neplatnosti usnesení členské schůze podle ustanovení občanského zákoníku o neplatnosti členské schůze spolku pro rozpor s právními předpisy nebo stanovami. Důvodem neplatnosti usnesení členské schůze je i její rozpor s dobrými mravy. Právo dovolat se neplatnosti rozhodnutí zaniká do tří měsíců ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět navrhovatel o usnesení členské schůze, nejpozději však do jednoho roku od přijetí rozhodnutí. 

2)         Nebylo-li právo podle odstavce 1) uplatněno v zákonné lhůtě, případně nebylo-li návrhu na vyslovení neplatnosti vyhověno, nelze platnost usnesení členské schůze již přezkoumávat. 

 

Čl. 28

1)         O členské schůzi pořizuje ten, kdo ji svolal, o jejím průběhu zápis do patnácti dnů ode dne konání členské schůze.  Zápis podepíše ten, kdo členskou schůzi svolal, a pokud jej sepsala jiná osoba, pak jej podepíše i ona. Každý člen má právo na vydání kopie zápisu, a to za úhradu účelně vynaložených nákladů spojených s jejím pořízením družstvu.  Zápis musí zejména obsahovat:

a)    datum a místo konání schůze;

b)    přijatá usnesení;

c)     výsledky hlasování;

d)    nepřijaté námitky členů, kteří požádali o jejich zaprotokolování.

2)         Přílohu zápisu tvoří seznam účastníků schůze, pozvánka na ni a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.

3)         Schválení usnesení členské schůze družstvo zveřejní na informační desce družstva a způsobem pro družstvo obvyklým do čtrnácti dnů ode dne jeho přijetí.

 

                                                         Čl. 29

                                        Náhradní členská schůze

1)      Není-li členská schůze usnášeníschopná, svolá ten, kdo svolal původně svolanou členskou schůzi, je-li to stále potřebné, bez zbytečného odkladu náhradní členskou schůzi se stejným programem, a to stejným způsobem jako původně svolanou členskou schůzi a samostatnou pozvánkou.

2)      Náhradní členská schůze je schopna se usnášet bez ohledu na počet přítomných.

3)      Záležitosti, které nebyly zařazeny do navrhovaného programu řádné členské schůze, lze na náhradní členské schůzi rozhodnout jen, pokud jsou přítomni a projeví souhlas všichni členové družstva.

             

                                                                     Čl. 30  

                                                       Rozhodování per rollam

1)      Představenstvo družstva může rozhodnout, že se rozhodnutí členské schůze uskuteční per  rollam. 

2)      V případě rozhodování per rollam zašle představenstvo družstva všem členům písemný návrh rozhodnutí.

3)      Návrh rozhodnutí obsahuje:

a)    text navrhovaného rozhodnutí a jeho odůvodnění;

b)    lhůtu pro doručení vyjádření člena, která činí 15 dnů od doručení návrhu členovi družstva;

c)     podklady potřebné pro přijetí rozhodnutí;

d)    další údaje, určí-li tak stanovy.

4)      Nedoručí-li člen ve lhůtě podle odst. 3) písm. b) představenstvu družstva písemný souhlas s návrhem usnesení, platí, že s návrhem nesouhlasí.

5)      Vyžaduje-li zákon, aby rozhodnutí členské schůze bylo osvědčeno veřejnou listinou, musí vyjádření člena mít formu veřejné listiny, ve které se uvede i obsah návrhu rozhodnutí členské schůze, kterého se vyjádření týká.  

Čl. 31

Představenstvo

1)       Představenstvo je statutárním orgánem družstva. Je voleno členskou schůzí družstva. Představenstvo má nejméně 3 členy. Funkční období představenstva činí pět let; člen představenstva družstva může být volen opětovně na další funkční období. .

2)       Funkce člena představenstva zaniká volbou nového člena představenstva, ledaže z rozhodnutí shromáždění delegátů plyne něco jiného.

3)       Člena představenstva může před uplynutím funkčního období členská schůze odvolat.

4)       Člen představenstva může z funkce odstoupit. Nesmí tak však učinit v době, která je pro družstvo nevhodná. Jeho výkon funkce končí uplynutím jednoho měsíce od doručení tohoto oznámení, neschválí-li představenstvo na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce.

5)       V případě smrti člena představenstva, odstoupení z funkce, odvolání a nebo jiného ukončení jeho funkce (není-li náhradník), zvolí nejbližší členská schůze nového člena představenstva.

6)       Pokud byl člen orgánu zvolen do orgánu družstva k pozdějšímu dni, než je den počátku funkčního období nejdříve zvoleného člena téhož orgánu družstva, končí jeho volební období současně se skončením volebního období tohoto nejdříve zvoleného člena orgánu družstva. Funkční období končí všem členům téhož orgánu družstva stejně.

7)       Představenstvo, jehož počet členů neklesl pod polovinu, může jmenovat náhradní členy do příští členské schůze.

8)       Členové představenstva a jeho náhradníci se volí z členů družstva tak, aby členové představenstva nebyli mezi sebou nebo se členy kontrolní komise manžely, příbuznými v řadě přímé, nebo sourozenci.

9)       Představenstvo na své schůzi volí předsedu a dva místopředsedy.

10)   Funkce člena představenstva a člena kontrolní komise jsou vzájemně neslučitelné.

11)   Členové představenstva a kontrolní komise družstva nesmějí být podnikateli ani členy statutárních a dozorčích orgánů právnických osob se shodným předmětem činnosti nebo osoby v obdobném postavení, ledaže se jedná o koncern, společenství vlastníků jednotek nebo družstvo, jehož  členy jsou pouze jiná družstva. Pro případ, že dojde k porušení zákazu konkurence u člena představenstva, je povinen člen představenstva předem informovat družstvo o těchto okolnostech.

12)   Představenstvu přísluší obchodní vedení družstva. Jménem družstva jedná navenek samostatně předseda nebo samostatně jeden z místopředsedů. Právní úkony, pro které je předepsána písemná forma, podepisuje
společně předseda a jeden z místopředsedů, nebo společně oba místopředsedové, a to tak, že k napsanému nebo natištěnému názvu družstva nebo otisku razítka družstva připojí svoje vlastnoruční
podpisy s uvedením funkce (předseda, místopředseda).

13)    Představenstvu družstva přísluší:

a)    řídit činnost družstva a rozhodovat o všech záležitostech, které nejsou podle zákona nebo podle těchto stanov v působnosti členské schůze;

b)    jednat za družstvo navenek;

c)     rozhodovat o vyloučení člena družstva;

d)    zajišťovat řádné vedení účetnictví, předkládat členské schůzi ke schválení účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty a rozhodovat o dalších záležitostech na základě pověření členskou schůzí

e)       vést evidenci fondu dlouhodobé zálohy a technického zhodnocení domu a o čerpání na opravu a údržbu domu rozhoduje do výše 20.000,- Kč (slovy: dvacettisíc korun českých) za jednotlivou věc

f)        předkládat členské schůzi vždy v prosinci běžícího roku návrh rozpočtu na příští rok, včetně návrhu výše nájemného. Rozpočet schvaluje členská schůze

 

Čl. 32

Předseda

Předsedovi přísluší:                                                                                                          

a)       organizovat a řídit jednání a práci představenstva;

b)    rozhodovat o bytových otázkách v rozsahu určeném stanovami.

1)         Předsedou družstva může být zvolen pouze člen družstva starší osmnácti let, který splňuje podmínky pro výkon funkce podle jiných právních předpisů.

2)         Předsedou družstva může být pouze fyzická osoba, která svéprávná, je bezúhonná ve smyslu zákona o živnostenském podnikání a u níž nenastala skutečnost, jež je překážkou provozování živnosti podle zákona o živnostenském podnikání.

 Funkční období předsedy družstva činí pět let; předseda družstva může být volen opětovně na další funkční

 období.

3)       V rámci této činnosti předseda družstva:

a)       svolává a řídí schůze představenstva a navrhuje program jeho jednání;,

b)       organizuje přípravu schůzí představenstva, rozhoduje o přizvání dalších účastníků jednání a organizačně zajišťuje plnění usnesení představenstva;

c)       jedná jménem představenstva navenek ve všech věcech družstva;

d)       podepisuje s dalším členem představenstva právní jednání, pro které je předepsána písemná forma.

e)    Představenstvo se schází podle potřeby, nejméně dvakrát do roka. Musí se sejít do deseti dnů od doručení podnětu kontrolní komise, jestliže na její výzvu nedošlo k nápravě nedostatků.

f)     Jednotlivé záležitosti předložené k projednání uvádí a odůvodňuje zpravidla ten, kdo je předkládá, přičemž současně předkládá i návrh usnesení.

4)         V rámci této činnosti předseda představenstva spolu s dalším členem představenstva uzavírá:

a)       budoucí smlouvu o nájmu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru);

b)       smlouvu o nájmu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru), popř. k bytové náhradě;

c)       dohodu o zániku nájmu družstevního bytu,

d)       smlouvu o přenechání bytu (nebytového prostoru) do nájmu na určitou

5)       Předseda dále:

a)       dává souhlas ke smlouvě o podnájmu bytu (části bytu)

b)       uděluje souhlas k dočasnému použití bytu nebo jeho části pro jiné účely než bydlení.

6)       O žádosti členů podle odst. 5 rozhoduje předseda nejdéle do třiceti dnů od jejich podání.

7)       O své činnosti podle odst. 4 a 5 informuje předseda představenstvo.

 

Čl. 33

Předseda družstva je povinen vykonávat svou působnost s péčí řádného hospodáře, s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí a zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a skutečnostech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo družstvu způsobit škodu, dodržovat právní předpisy, stanovy a usnesení členské schůze družstva, pokud nejsou v rozporu s platnou právní úpravou.

 

Čl. 34

1)      Předseda družstva nesmí být podnikatelem, ani členem statutárního nebo dozorčího orgánu právnických osob se shodným předmětem činnosti, nebo osoby v obdobném postavení, ledaže se jedná o koncern, společenství vlastníků jednotek nebo družstvo, jehož členy jsou pouze jiná družstva. Pro případ, že dojde k porušení zákazu konkurence u předsedy družstva, je povinen předseda družstva předem informovat družstvo o těchto okolnostech. Pokud byla členská schůze v okamžiku zvolení předsedy družstva na některou z těchto okolností výslovně upozorněna, nebo vznikla-li později a předseda družstva na ni písemně upozornil, má se zato, že předseda družstva činnost, které se zákaz týká, nemá zakázánu. To však neplatí, pokud členská schůze vysloví nesouhlas s takovou činností do jednoho měsíce, kdy došlo k upozornění, jak uvedeno výše.

2)      Předseda družstva může z funkce odstoupit. Nesmí tak učinit v době, kdy je to pro bytové družstvo nevhodné. Své odstoupení oznámí písemným prohlášením, které přednese na členské schůzi a bude přiloženo k zápisu z členské schůze. Jeho funkce zaniká uplynutím jednoho měsíce od konání této členské schůze, není-li na žádost odstupujícího člena schválen jiný okamžik zániku jeho funkce.

3)      Předsedovi družstva náleží odměna za výkon funkce, je sjednána ve smlouvě o výkonu funkce nebo je určena směrnicí schválenou členskou schůzí, anebo - není-li určena ani ve smlouvě o výkonu funkce, ani ve směrnici členské schůze - je schválena usnesením členské schůze.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář